• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

Cannot get "Vidin" woeid in module "mod_sp_weather".

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1Zemun

Литографии от Долен Дунав

02.07.2019

Соня Мачорска

   Изложба "Пейзажи от Долни Дунав - отсам и отвъд" на Държавна агенция "Архиви" беше открита днес във Видин. Експозициятавключва тридесет литографии в жанра „ведута” от ХІХ век - панорамни изображения на градове с военни крепости по поречието на Долен Дунав. Техни автори са Адолф Кунике, А. фон Саар, Ф. Волф и Лудвиг Ермини. Графиките са част от фонда на Монархическия институт, съхраняван в Централния държавен архив на България и показват архитектурата, ландшафта и облеклото на хората от тези градове. В изложбата са включени и текстове от пътеписи от ХVІІІ – ХІХ в.

   Ведутите се превръщат в документален материал за изследователите, тъй като представят маршрутите на пътешествениците от Европа. Освен реалистичната им достоверност, графичните изображения притежават и висока художествена стойност. Рисуването на ведути се числи към пейзажната живопис. Най-често това понятие се използва като синоним на „градски изглед“. По-правилно обаче би било, ако се придържаме към италианската етимология на думата, понятието да обхваща и представянето на природни пейзажни мотиви в почти реалистична форма, както например често рисуваните през 18 век изгледи от водопадите в Тиволи.

   Адолф Кунике, след като учи философия и защитава докторска степен, става студент във Виенската академия за изящни изкуства през 1804 година. От 1808 до 1810 г. учи в Рим живописна история. През 1817 г. открива свой литографски институт във Виена. Първоначално артистично активен, Кунике се ограничава по-късно до литографското дублиране и управлението на собствената си компания, която се превръща в разсадник на литографията на художника, особено на портрета и пейзажа. Публикувал е серийни произведения, сред най-значимите от които са двеста и четиридесет дунавски изгледи по течението на Дунав - от извора до вливането му в Черно море.

Video: Facebook: Sonya Kirilova Machorska

2 DSCN0540

3 DSCN0543

4 A Kunike1817

5 DSCN0523

6 DSCN0525

7 DSCN0527

 

 

 

 

 

 

 

 

1Danday2019

Денят на Дунав 2019

29.06.2019

   Денят на река Дунав насърчава хората да погледнат отвъд националните граници и да помислят за многото народи, живеещи в басейна на най-дългата европейска река. В целия регион правителствени, неправителствени и частни организации от сектора работят заедно, за да направят 16-то отбелязване Деня на река Дунав най-доброто измежду досегашните.

   Днес, 29 юни, 14-те страни от басейна на река Дунав празнуват деня на най-големата речна система в Европа, заедно с хората и дивата природа, които разчитат на нея. Тези държави са: Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Босна и Херцеговина, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова, Украйна.През 2018 г. над 200-те събития се състояха в целия басейн от двете страни на реката в Деня на Дунав.

   Денят на Дунав 2019 е празник на по-безопасна река след 25 години международно сътрудничество. Огромни фестивали по бреговете на реките, публични срещи и забавление, образователни събития отдават почит на река Дунав, на нейните народи и напредъка, който е постигнат. Денят на Дунав укрепва нашата "Дунавска солидарност" и подчертава, че, независимо от различните ни култури и истории, ние имаме общи желание и отговорност да защитим нашия ценен ресурс.

Video: Facebook: Sonya Kirilova Machorska

2 DSCN0516

3 DSCN0490

4 DSCN0488

5 sk 2018

6 rs 2018

7 md 2018

8 hr 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1Premio-AK

Проектантът на Дунав мост Видин-Калафат – отличен с медал

24.06.2019

Соня Мачорска

   Инж. Антонио Мартинес Кутияс, проектант на Дунав мост Видин-Калафат, е удостоен с тазгодишния Медал за чест и професионални заслуги на Камарата на инженерите на пътища, канали и мостове в Испания (Colegio de Ingenieros de Caminos, Canales y Puertos). Инж. Кутияс работи за проектантска фирма „Carlos FernándezCasado , S. L.“ – Барселона.

   Инж. Антонио Мартинес Cutillas, инженер във фирма„Carlos Fernández Casado , S. L.“ - Барселона, е награден с Медал за професионални заслуги на Камарата на инженерите на пътища, канали и мостове в Испания.

     Камарата представи годишните награди за професионално признание на членовете, които са се откроили по подходящ начин, извършили професионални дейности с неоспорими и изключителни заслуги към професията.

     Събитието бе ръководено от председателя на Колегията Хуан А. Сантамера, вицепрезидента Хосе Полимон, генералния секретар Хосе Хавиер Диез Ронсеро и членовете на управителния съвет: Пабло Буено, Пилар Хаен, Пино Алварес, Сара Пералес. и Аркадио Гил.

Снимки: CFCSL

2 premio AK2

3 Kutillas

 

 

 

 

 

1MNBV1

Ден на Япония в Линц, Австрия

22.06.2019

Соня Мачорска

   По случай 150-годишнината от приятелството между Австрия и Япония е организиран днешният Ден на Япония, съобщиха от Информационния туристически център в града.

   В Двореца на Търговска асоциация (Palais Kaufmännischer Verein), построен през 1898 година, гости и жители на града могат да се запознаят с традиционната японска култура.РаботилницаЧадо-Отема (японска чаена церемония), тайко (музикален перкусионен инструмент, вид барабан) или кимоно шоу, семинари на различни теми и др. са част от предвидените изненади за посетителите и възможността да „видят“ Земята на изгряващото слънце, без да пътуват надалеч.

   Денят на Япония е едно от многото летни събития, които се организират в Линц – града на брега на река Дунав.

7 Palais Kaufmännischer Verein

2 MNBV2

3 MNBV6

4 MNBV4

5 MNBV5

6 MNBV3

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSCN8486

Архитектурно наследство Видин и Долж

19.06.2019

Соня Мачорска

   Прекрасен Каталог по проект “Възраждане на архитектурното наследство в областите Видин и Долж” вече е достояние на туристи и специалисти. Проектът е продължил 24 месеца в рамките на Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020.

   Водещ партньор е Асоциация за насърчаване на туризма - Видин, от румънска страна партнира Румънската асоциация за електронна индустрия и софтуер – Олтения.

   Основната цел на Проекта е да популяризира културното наследство на двата региона, чрез което да бъдат привлечени туристи и то да бъде представено извън рамките на региона. Идеята е, благодарение на Проекта, да се постигне устойчиво развитие на туризма въз основа на наличните културно-исторически ресурси, съобщиха от Асоциацията във Видин.

   През двегодишната дейност е събрана и анализирана информация за архитектурните паметници в областите Видин и Долж. Създадени са кръжоци за 3D сканиране, моделиране и принтиране на макети на архитектурни паметници и други обекти. Изработени са филм и каталог за архитектурните сгради. Организирани са два специализирани семинара за архитекти, строителни инженери и фирми от областта на строителството и др.

   В издадения Каталог „Архитектурно наследство в областите Видин (България) и Долж (Румъния) са включени 40 обществени и частни архитектурни паметници от област Видин и 42 - от окръг Долж.

DSCN8488

DSCN8490

DSCN8492

 

 

 

 

 

Литографии от Долен ДунавЛитографии от Долен Дунав

  Литографии от Долв 02.07.2019 Соня Мачорска    Изложба "Пейзажи от Д [ ... ]

Денят на Дунав 2019Денят на Дунав 2019

  Деняong>т на Дунав 2019 29.06.2019    Денят на река Дунав насърчава хората да погл [ ... ]

Проектантът на Дунав мост Видин-Калафат – отличен с медалПроектантът на Дунав мост Видин-Калафат – отличен ...

  Проектантът на Дунав мост Видин-Калафат – отличен с медал

Ден на Япония в Линц, АвстрияДен на Япония в Линц, Австрия...

  Ден на Япония в Линц, Австриярска    По случай 150-годишн [ ... ]

Архитектурно наследство Видин и ДолжАрхитектурно наследство Видин и Долж...

  Архитектурно наследство Видин и Должsp;  Прекрасен [ ... ]

Четвърто съвместно изследване на ДунавЧетвърто съвместно изследване на Дунав...

  Четвърто съвместно изследване на Дунав;  Изпълни [ ... ]

Открийте природатаОткрийте природата

  Открийте природатая Мачорска    Проектът "Създаване на мреж [ ... ]

Уроци за мотористиУроци за мотористи

  Уроци за мотористиня Мачорска „Мото училище за безопасност“ орг [ ... ]

Три дни българска народна музика в Казанлък след розобераТри дни българска народна музика в Казанлък след р...

  Три дни българска народна музика в Казанлък след розобера

Номинации за видинските архивистиНоминации за видинските архивисти...

Номинации за видинските архивистиnbsp;  В Международ [ ... ]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Tuesday, 16 Юли 2019
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg