• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

Cannot get "Vidin" woeid in module "mod_sp_weather".

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

1DSCN2434

 

Многоликият Михалаки Георгиев

22.10.2019

Соня Мачорска

   Изложба с това име беше открита днес в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” във Видин. Експозицията е организирана от Университетска библиотека „Св. Климент и Охридски” и Института за литература към БАН. Тя представя материали, свързани с творческия път и биографията на българския писател - белетрист, общественик, дипломат, стопански деец. Десислава Иванова, директор на Видинската библиотека, представи гостите от Университетската библиотека: доц. д-р Анна Ангелова – директор, д-р Биляна Яврукова - заместник директор; д-р Малина Димитрова и Мариета Георгиева – PR отдели.

   В показаните експонати могат да се видят различни документи - откъси от писма на Михалаки Георгиев, по-важни дати от биографията му, повече информация за дейността му като ботаник, писател, учен, преподавател, финансист, дипломат, както и за участието му в подготовката на Пловдивското изложение.

   Михалаки Георгиев е роден на 11 август 1854 във Видин (поч. 14 февруари 1916 в София). Той е сред представителите на новобългарската литература, които се формират като творци през Възраждането, но се разгръщат напълно след Освобождението от турско робство. Първоначално публикува отделни материали в списанията „Читалище“, „Право“, „Ступан“ - предимно на икономическа тематика.

   След Освобождението работи като първи управител на Видинската митница, ревизор на митниците в България, служител в Министерството на обществените сгради, земеделието и търговията и в Министерството на финансите, дипломатически представител във Виена и Белград. През 1892 г. е организатор и директор на първото българско земеделско и промишлено изложение в Пловдив. Инициатор и организатор на първата българска държавна лотария, неговият подпис стои върху всичките 300 000 билета.

   От 1890 г. се включва пълноценно в следосвобожденската ни белетристика с теми из живота на българското село. Пише разкази, очерци и хуморески. Творчеството му, макар самобитно и специфично, е неразделна част от критико-реалистичната линия в нашата литература от този период в лицето на Иван Вазов, Тодор Влайков, Алеко Константинов и др.

   След 1900 г. е писател, публицист и редактор на вестник „Балканска трибуна“, редовен член на Българско културно дружество, на чиято „основа“ по-късно се саздава Българска ащадемия на науката. Създава и редактира едно от първите земеделски списания – „Домакин“. Съставя първия български учебник по ботаника за средни училища. Отпечатва я в Белград през 1881 г.

   Михалаки Георгиев е автор на прословутия разказ „Меракът на чичо Денчо“, чието заглавие става нарицателлно като израз за вечния мерак без покритие - https://chitanka.info/text/20362-merakyt-na-chicho-dencho

   По-известни негови произведения са: „Така се лъже човек. Хумореска“ (1899), „От късмета е всичко на тоя свят“ (1904), „Три срещи. Спомени от миналото“ (1899) – пълни с хумор и сарказъм, „Бирникът дошел – драматизация“ (1905), „Тахир Беговица“ (1910) и др. Създава цяла галерия от образи на обикновени хора. Езикът на творбите му е колоритен, изпъстрен с диалектизми, турцизми, пословици и поговорки.

2 NBVC

3 DSCN2438

4 DSCN2431

5 DSCN2445

6 DSCN2446

7 DSCN2455

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSCN1639

Благослов за Неделното училище във Видин

06.10.2019

Соня Мачорска

   За поредна година към Видинската митрополияотвори врати Неделното училище. Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, в съслужение със свещеници, отслужи водосвет за благословение на децата, техните учителки и родителите им.

   Три са школите към Неделното училище – вероучение, иконопис и драматично и куклено изкуство. Първите две се ръководят от богослова Елена Велкова, а третата – от режисьорката Мария Петрова, която има практика със занимания с деца към българската църква в Торонто, Канада.

   Заниманията с децата се провеждат в сградата на Епархийското училище до храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" във Видин.

Video: Facebook: Sonya Kirilova Machorska

2 DSCN1672

3 DSCN1643

4 DSCN1655

5 DSCN1644

6 DSCN1652

7 DSCN1664

 

 

 

 

 

 

 

1DSCN1602

Сладък фест

05.10.2019

Соня Мачорска

   Фестът на Белла и Бенджи – „сладък“ и красив. Ръчно изработени сладка, сиропи, вина, сладкиши и всякакви други вкусотии, сувенири и предмети за украса могат да се опитат и видят в парк „Владикина бахча“ във Видин.

   Есенният фест-базар е вторият, който двете амбициозни и засмени момичета – Белла Антова и Изабела (Бенджи) Василева организират в града. Завърнали се в своето родно място преди около четири месеца, след като завършили висшето си образование и натрупали опит в по-големи градове. За красотата, събрана на едно място красивия парк, разказва Белла: „Когато дойдохме във Видин, си казахме, че тук е ужасно скучно и събитията, които се правят, са доста еднотипни. И решихме да опитаме да напправим нещо друго. В София и в други по-големи градове сме се нагледали на такъв тип базари, т. е. нашата идея не е оригинална – просто я пренесохме на родна земя. Учудващо за нас самите, събрахме доста участници от България и Сърбия – много интересни хора! И стана това, което виждате!“

2 DSCN1588

3 DSCN1584

4 DSCN1594

5 DSCN1583

6 DSCN1600

7 DSCN1603

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSCN1

Кораби с дъх на лято

03.10.2019

Соня Мачорска

   Втора съвместна изложба живопис на художниците Валери Никифоров и Мая Ангелова беше открита тази вечер във Видин. Пъстри картини, запазили слънце и лято и малки, художествено изработени, предмети привлякоха вниманието на много любители на изобразителното изкуство. Вдъхновението за изложбата, споделя Мая, е почерпила от отминалото прекрасно лято. Така са сътворени морските пейзажи и красивите малки корабчета, изработени от естествени материали, събирани от брега на Черно море и Дунав. Затова и носят „много топъл, летен заряд“. Мотото на изложбата е да благодарим на лятото и да погледнем напред към есента с усмивка, каза още тя.

   Експозицията, подредена в зала в центъра на града, ще може да се види още две седмици.

Video: Facebook: Sonya Kirilova Machorska

2 DSCN14

3 DSCN1497

4 DSCN1499

5 DSCN1495

6 DSCN1479

7 DSCN1494

8 DSCN1483

9 DSCN1489

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1BGYD

Български младежи на 74-та сесия  на ООН

30.09.2019

Соня Мачорска

   Българските младежки делегати към ООН с мандат 2019-2020 година - Богомила Корманова и Минко Даскалов, ще участват в 74-та сесия на Трети комитет на Общото събрание на ООН, съобщи Ралица Диканска, координатор на Програма „Български младежки делегати към ООН”. От първи до 14 октомври,  за тринадесета поредна година, делегатите ще изразят мнението на българската младеж на най-високо международно ниво.

    В рамките на работната си визита младежките ни делегати ще отправят официално изказване пред Трети комитет. В своята реч те ще наблегнат на приоритетните области за мандата си – качествено образование и заетост, които младите хора на България определиха чрез анкета, базираща се върху Програмата за действие за младежта на ООН. Над 1200 млади българи се включиха  и изразиха своите виждания по редица въпроси, като мнозина от тях предложиха и конкретни действия за справяне с предизвикателствата. 

   Богомила Корманова и Минко Даскалов ще организират съпътстващо събитие на тема: „Достойна работа със смисъл“, заедно с колегите си младежки делегати от Република Ирландия. Събитието ще се фокусира  върху работата на Бъдещето и какви умения е нужно младите хора да притежават - не само за да допринасят за една по-зелена икономика, но и за да отстояват своите права и достойнство, както и да постигат баланс между работата и своя живот извън нея.

   Младежките делегати ще се включат и в преговорите по нова Младежка резолюция, която се приема на всеки две години от Общото събрание на ООН, като по този начин ще отстояват правата и интересите на българските младежи на най-високо ниво.

   Участието на младежките делегати в сесията на Трети комитет на Общото събрание  се осъществява с подкрепата на Министерството на външните работи на Република България.

 

   Програмата „Български младежки делегати към ООН“ е една от най-успешните подобни програми в световен мащаб. В България тя се координира от Дружеството за ООН в България и се осъществява с подкрепата на Министерството на външните работи и партньори от неправителствения сектор. 

30.09.2019

Соня Мачорска

   Българските младежки делегати към ООН с мандат 2019-2020 година - Богомила Корманова и Минко Даскалов, ще участват в 74-та сесия на Трети комитет на Общото събрание на ООН, съобщи Ралица Диканска, координатор на Програма „Български младежки делегати към ООН”. От първи до 14 октомври, за тринадесета поредна година, делегатите ще изразят мнението на българската младеж на най-високо международно ниво.

   В рамките на работната си визита младежките ни делегати ще отправят официално изказване пред Трети комитет. В своята реч те ще наблегнат на приоритетните области за мандата си – качествено образование и заетост, които младите хора на България определиха чрез анкета, базираща се върху Програмата за действие за младежта на ООН. Над 1200 млади българи се включиха и изразиха своите виждания по редица въпроси, като мнозина от тях предложиха и конкретни действия за справяне с предизвикателствата.

   Богомила Корманова и Минко Даскалов ще организират съпътстващо събитие на тема: „Достойна работа със смисъл“, заедно с колегите си младежки делегати от Република Ирландия. Събитието ще се фокусира върху работата на Бъдещето и какви умения е нужно младите хора да притежават - не само за да допринасят за една по-зелена икономика, но и за да отстояват своите права и достойнство, както и да постигат баланс между работата и своя живот извън нея.

   Младежките делегати ще се включат и в преговорите по нова Младежка резолюция, която се приема на всеки две години от Общото събрание на ООН, като по този начин ще отстояват правата и интересите на българските младежи на най-високо ниво.

   Участието на младежките делегати в сесията на Трети комитет на Общото събрание се осъществява с подкрепата на Министерството на външните работи на Република България.

   Програмата „Български младежки делегати към ООН“ е една от най-успешните подобни програми в световен мащаб. В България тя се координира от Дружеството за ООН в България и се осъществява с подкрепата на Министерството на външните работи и партньори от неправителствения сектор.

2 EMBLEMA

3 NJKL

 

 

 

 

Многоликият Михалаки Георгиев Многоликият Михалаки Георгиев ...

  Многоликият Михалаки Георгиев    Изложба с това и [ ... ]

Благослов за Неделното училище във ВидинБлагослов за Неделното училище във Видин...

Благослов за Неделното училище във Видин  За поредна [ ... ]

Сладък фестСладък фест

Сладък фест19 Соня Мачорска    Фестът на Белла и Бенджи – „сладък“ и к [ ... ]

Кораби с дъх на лятоКораби с дъх на лято

Кораби с дъх на лятоня Мачорска    Втора съвместна изложба живопи [ ... ]

Български младежи на 74-та сесия на ООНБългарски младежи на 74-та сесия на ООН...

Български младежи на 74-та сесия  на ООНnbsp;  Български [ ... ]

Светът в банкноти Светът в банкноти

  Светът в банкнотионя Мачорска    Уникална изложба на банкноти  [ ... ]

Най-елитното румънско училище пристига във ВидинНай-елитното румънско училище пристига във Видин...

Най-елитното румънско училище пристига във Видин П [ ... ]

Мерките на ЕС при Брекзит без сделкаМерките на ЕС при Брекзит без сделка...

Мерките на ЕС при Брекзит без сделка Великобритания напусне ЕС [ ... ]

От Мадрид до ВидинОт Мадрид до Видин

От Мадрид до Видиноня Мачорска    94-то издание на Литературен салон [ ... ]

Възпоменателна плоча за казахстански герой от Втората световна войнаВъзпоменателна плоча за казахстански герой от Вто...

Възпоменателна за казахстански герой от Втората световна война

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Wednesday, 23 Октомври 2019
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg